tisdag 29 april 2014

Landsvägskörning

Jag kan inte riktigt hålla mig från hojåkning... Kan man inte köra enduro kan man ju alltid pröva att köra landsvägshoj :) Så härligt att komma iväg på en tur! Jag och Ingela tog en tur till Sigtuna ikväll och käkade lite mat. Lite väl kallt, men det var det värt. På eftermiddagen var jag till sjukgymnasten. Hon är lite fundersam över att jag fortfarande har så pass ont i vissa rörelser. Efter att korsbandet har gått av brukar smärtan försvinna ganska fort därefter, därför tror hon att det kan vara menisken som spökar. Det sa hon åt mig att ta med läkaren när jag är där på nästa besök. Jag fick en hel del nya övningar som jag ska jobba på, tyngre och svårare givetvis :)

måndag 28 april 2014

Mexikansk lasagne

Inte helt fel att dra ut på en cykeltur direkt när man kommer hem från jobbet och att favoritmaten står serverad när man är tillbaka :) Behövdes efter en tuff dag med knät. Hade två motgångar under dagen då smärtan var hög. Ena gången på jobbet när jag höll på att lasta paket på en pall och andra gången när jag gick med Tyson och han fick syn på en katt. Tog en promenad ikväll och då kändes det okej igen.

lördag 26 april 2014

Stavar

Nu har jag inte skrivit på ett par dagar. Som ni förstår fortsätter jag med mina knäövningar :) I torsdags var jag ute och cyklade och igår var jag på gymmet Kraftkällan i Gränby Centrum. På tisdag ska jag träffa sjukgymnasten igen så jag hoppas jag har gjort framsteg... Det vet jag att jag har, men gärna så stora som hon förväntar sig :) Jag har fortfarande ont och den värsta värken kommer på nätterna. Jag vaknar oftast flera gånger varje natt av värk och den värken känns ungefär den samma, däremot känner jag att jag klarar mer i vardagen. Visst blir det bakslag vissa dagar när jag håller igång lite för mycket. Igår efter jobbet köpte jag gåstavar. Det är något som jag aldrig har använt tidigare, men jag tänkte jag skulle testa nu. Jag haltar fortfarande lite grann när jag går och det vill dem inte att jag gör! Jag har väl inte riktigt använt kryckorna så mycket som dem ville att jag skulle göra. Svårt att komma ihåg kryckorna när man tar sig fram utan... Tänkte jag skulle pröva att använda stavarna när jag är ute med Tyson. Med stavarna tror jag det blir lättare att komma ifrån haltandet, jag får lite hjälp. Haltandet är inget jag känner av själv, vilket gör allt ännu svårare att sluta med det. Första turen med stavarna blev i förmiddags :) Sedan drog vi en tur till Katrineholm och kikade lite på Stockholmscrossen. Det var inget som var planerat, men det var kul att få ta del av en crosstävling igen. Det saknar jag som sjutton ibland. Nu ikväll har jag varit till Örbyhus och cyklat med en vän. 1,5 timme på cykeln kändes i rumpan efteråt :) Återigen kul med sällskap och nya ställen att cykla på!

onsdag 23 april 2014

Sveriges Radio P4 Uppland

I förmiddags kunde man höra mig på radion :) Här nedan är länken. Jag är med cirka 16 minuter in.

http://t.sr.se/1lDstoH


Skickat från min iPhone

tisdag 22 april 2014

Ta bort stygn

Trots att jag inte har jobbat idag har det varit fullt upp. Först ett läkarbesök på förmiddagen. Sen en härlig cykeltur i Uppsala. Hann handla lite mat innan det var dax för ett besök hos vårdcentralen i Flogsta för att ta bort stygnen. Distriktssköterskan sa att det såg fint ut, inga irriterade sår. Ena ärret glipade något så det ska jag tejpa i två till tre veckor så det läker ihop ordentligt. Tydligen var det rätt vanligt att det kunde bli så ovanför knäskålen på grund av musklerna där. Väl hemma igen hade jag tid för en telefonintervju. Det var radio P4 Uppland som gjorde intervjun inför morgondagens motortema på förmiddagen. Dem ville att jag skulle komma in till dem i morgon förmiddag för en direktintervju, men jag kunde inte de så då gjorde dem telefonintervjun istället. Dem ville höra hur det ser ut inför VMet på hemmaplan i början på juni. Är ni nyfikna så är det bara slå på P4 Uppland i morgon förmiddag :)

måndag 21 april 2014

Härliga dagar!

Trots mitt eländiga knä kan jag inte klaga över denna helg :) Vilket underbart väder! Normalt sett brukar jag ha full utrustning på mig på helgerna, men tro det eller ej, jag har fått lite färg :) Jag har även idag förstått vad många andra roar sig med på sin lediga tid. Jag var ner på stan och käkade lunch med två vänner och hela Stadsparken var full med folk! Efter lunchen blev det ett pass på Kraftkällan i Boländerna. Idag fick jag sällskap, vad mycket roligare det blir.

fredag 18 april 2014

GLAD PÅSK!

Hoppas ni alla har en mysig påskhelg :) Jag började min långfredag inne i stan. Först en tur till Apoteket och köpa nya plåster till operationssåren. Såren ska täckas tills stygnen ska tas bort, men de hade börjat lossna så jag ringde sjukvårdsupplysningen och dem sa åt mig att byta ut dem. Jag passade även på att handla lite i mataffären innan jag tog ett pass på Kraftkällan. Högerbenet är fortfarande väldigt darrigt när jag tar i, men det kändes bättre den här gången. Igår hade jag en liten svacka, hade ont i knät hela dagen. Jag tror att jag hade varit igång allt för mycket utan att känna efter att knät behövde vila. Idag hade jag inte lika ont, men jag har känt mindre tidigare. Det gäller verkligen att lyssna på kroppen, men det är riktigt svårt när man vill så mycket. Idag har även Tyson fått röra sig mycket. Två långa springturer bredvid fyrhjulingen. Dagen avslutades med grillning ikväll :)

torsdag 17 april 2014

EMX

Året blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Tanken som ni vet var ju att satsa på VM-serien, men den sprack ju innan den ens hann börja. När jag fanns på hemmaplan var tanken att jag skulle jobba på EMX. Det däremot har jag börjat göra :) Från och med i tisdags jobbar jag på EMX i deras lokaler i Solna. Hur mycket jag kommer vara på plats är lite oklart ännu, eftersom det som sagt sprack lite i planeringen. Det kommer dock inte att bli på heltid, så jag hinner sköta om mitt knä ordentligt och träffa läkare och sjukgymnast. Känns kul med någonting nytt att se fram emot i allt elände med knät! :) www.emx.se

Kraftkällan

Idag var det dax för gymmet och mina härliga knäövningar :) För första gången var jag på Kraftkällan uppe på Gränby (har alltid varit på Kraftkällan i Boländerna). Riktigt smidigt om man har några andra ärenden att uträtta inne i köpcentrumet och smita in på gymet efteråt. Lokalerna är, liksom Boländerna, nya så det är väldigt fräscht och trivsamt.

Skickat från min iPhone

tisdag 15 april 2014

Cykla

Jag är helt lyrisk nu :) Först har jag värsta träningsvärken från gymmet igår som jag inte har haft på jättelänge och sen har jag tränat för första gången på moutainbiken idag. Jag fick dock lova sjukgymnasten att ta det väldigt försiktigt och cykla på platten. Egentligen ville hon att jag skulle vänta minst två veckor och cykla på motionscykel istället, men jag lyckades övertala henne om att få cykla ute istället, så mycket trevligare :) Finns en tjej som kommer somna gott i natt!

Skakig

Igår fick jag äntligen börja träna igen! Jag var på mitt första besök hos sjukgymnasten. Givetvis skulle hon kika på knät först. Under de två veckorna som har gått sedan olyckan har jag redan tappat mycket muskler i högerbenet. Hon sa att det syntes att jag inte var någon soffpotatis och därför såg man så stor skillnad på musklerna på högerbenet och vänsterbenet. Tack och lov sa hon att musklerna snabbt kommer tillbaka eftersom jag rör mig mycket. Hon var lite bekymrad över att jag inte kunde sträcka på benet helt och att jag fick ordentligt ont i vissa övningar, men det kunde bero på att det fortfarande var väldigt tidigt efter operationen och fortfarande lite svullet. Eftersom det är påskledigt snart fick jag välja på att komma lite för tidigt eller vänta ytterligare, och givetvis ville jag komma igång så fort som möjligt. Jag hade väldigt svårt att få kontroll på knät i övningarna när jag skulle sträcka på benet, jag hittade liksom inte det naturliga stoppläget. Osäkerheten gjorde att jag stoppade vid lite böjt ben, annars kändes det väldigt obehagligt, benet blev alldeles skakigt. Många övningar innehåller balans och styrka i ett. Jag fick ett träningsprogram som jag ska köra tre gånger i veckan och ta i utan att få ont eller att knät svullnar. Sjukgymnasten varnade mig för träningsvärk och det kan man lugnt säga att jag har idag! Skönt att komma igång och röra på sig igen :)))

måndag 14 april 2014

TILL SALU!!

Som ni säkert inte har missat så har jag skadat mig och kan tyvärr inte köra på ett tag. Det betyder att jag nu ska sälja denna pärla! Har endast gått 25 timmar. Det sitter spritt nya hjul på, spritt ny bakstötdämpare, spritt ny framgaffel och spritt ny ljuddämpare. Hojen är enduroregistrerad, men det sitter inga lysen på den. Priset jag hade tänkt mig är 56000kr. Är ni intresserade eller har ni fler frågor så ring mig på 0730-504155 eller maila på jessicajonsson83@hotmail.com.

söndag 13 april 2014

Hände en grej...

Jag har ju fortfarande svårt att gå med Tyson, så även idag blev det en tur på fyrhjulingen med Tyson springandes bredvid. Han brukar skälla och försöka bita i framdäcken stundtals, men idag var han riktigt duktig! Det tar sig :) Däremot hände det en annan grej... Jag fick soppatorsk! Och ingen var hemma... Och jag hade alldeles för långt tillbaka för att klara av att gå hela biten... Så vi fick snällt vänta i skogen :) Tyson roade sig i alla fall glatt när han hittade pinnar att tugga på. Efter 35 minuter anlände soppa och vi kunde ta oss tillbaka. Snacka om snopet :)

"Stora grabbars märke"

Igår efter att jag varit i Nyköping på Östra Open avslutningen åkte jag vidare till Solna på förbundsmöte. Där fick jag ta emot en utmärkelse av Svemo, Stora Grabbars Märke som idag heter Elitförarmärket. Riktigt riktigt roligt! Wikipedia beskriver Stora Grabbars Märke så här: "Ett hederstecken som sedan 1928 tilldelas framgångsrika utövare av olika sporter. För kvalifikation fordras att man uppnår fastställda minimipoäng genom deltagande i tävlingar som SM, EM, VM och OS. Fri entré på livstid till alla arrangemang inom den egna sporten ingår i utmärkelsen, som tillkom på initiativ av Bo Ekelund. För att bli en Stor Grabb måste man få ihop ett visst antal poäng efter en särskild poängräkning." Elin Mann tilldelades som första tjej Svemos Elitförarmärke 2010. Sedan dess har ingen tjej fått utmärkelsen, så jag blir den andra tjejen att få Svemos Elitförarmärke. Riktigt skoj :)

lördag 12 april 2014

Östra Open Final

Trots att jag inte kunde vara med och köra finalen idag av Östra Open tog jag hem totalsegern i serien. Tävlingen kördes nere i Nyköping och jag åkte dit och kikade lite. Brorsan var med och körde och för hans del blev det en tredjeplats för dagen och en tredjeplats totalt i elitklassen. Eftersom man får räkna bort en deltävling och jag har vunnit de andra fem deltävlingarna knep jag hem guldet. Förra året tog jag hem vandringspriset för gott efter tre inteckningar, så i detta vandringspriset fick jag första inteckningen :) Det var kul att komma ut på banan en stund och träffa lite folk, men givetvis jobbigt att inte kunna köra.

fredag 11 april 2014

Kawasaki

Dagarna blir lite längre och segare nu för tiden kan man säga... Jag äter inte lika mycket värktabletter, men ändå blir jag riktigt trött på eftermiddagarna och har väl i stort sett varje dag slumrat en stund. Det är väl min kropps sätt att säga till att jag måste ta det lugnt en stund :) Det är riktigt svårt! Idag har jag passat på att klippa mig hos min kusin på Hår & Häpna och fixa naglarna, har ju visst tid till sånt nu.. Tyson och jag var även ute en sväng med fyrhjulingen och kollade när Tim & Teo åkte på en åker. Tyson trivdes bra där bredvid Kawasakin :)

torsdag 10 april 2014

Teckning

Vad härligt det är med små fans :) Den här fina teckningen fick jag igår. Den gröna färgen har hon valt för att jag åker en grön Kawasaki :) Annars fortsätter jag med mina knäövningar, böj och sträck... Riktigt spännande ;)

onsdag 9 april 2014

Svullet

Jag var rysligt trött igår kväll och somnade som en stock när jag väl gick och la mig. Hela natten fick jag sova utan någon nämnvärd värk. En gång vaknade jag och då var det dax enligt klockan för smärtstillande igen. Idag har jag varit lite mer svullen i knät. Det är riktigt svårt att hålla sig lugn som jag måste försöka vara den första veckan för svullnadens skull. Det känns ju så pass bra att jag vill hålla mig sysselsatt, men det kommer ju tyvärr efteråt. Idag kom Ingela och Amelie förbi och tog med mig in till stan på lunch. Bara en sådan tripp tar på krafterna och ögonen är bra tunga nu. Jag tror det är alla tabletter jag är tvungen att knapra i mig som gör att jag blir så himla trött på kvällarna efter en hel dag. Det gäller att passa på att roa sig med lite annat nu när jag inte kan köra hoj, så i måndags var jag på bio med killarna på bilden :)

tisdag 8 april 2014

Operation

Nu är jag hemma igen efter en lyckad operation :) Klockan sju i morse var jag på plats på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Jag var den första patienten som skulle opereras så allt gick i ett. Jag fick sätta på mig schysta sjukhuskläder inklusive hårnät och skoskydd ;) Sen var det dax för smärtstillande så sju tabletter fick jag knapra i mig. Det är en jäkla process innan man väl har somnat av narkosen och mycket personal av olika slag. Jag fick träffa läkaren som skulle operera (han som jag träffade igår), narkosläkaren och en hel hög med sjuksystrar. En av sjuksystrarna satte i en nål i handen. När jag fick gå in och lägga mig i operationssalen fick jag mer smärtstillande via nålen. Alla var supertrevliga och jag blev väldigt väl bemött. När jag vaknade upp värkte det ordentligt i knät så jag fick ytterligare smärtstillande. Läkaren sa det innan operationen att skadan var så färsk att det kunde värka lite extra på grund av de. Jag frös som bara den så jag skakade i hela kroppen så dem la på mig en värmefilt och i och med de slumrade jag till en stund till. När jag var helt vaken fick jag saftsoppa och två smörgåsar. Som jag hade längtat efter mat :) Fasta är inte riktigt min grej... Jag fungerar knappt om jag inte får frukost på en gång när jag kliver upp. Läkaren kom med det samma. Han berättade att det såg bättre ut än vad han trodde!! Menisken var lite skadad, men det var inte det som var problemet. Det främre korsbandet som gick av hade hamnat tokigt, så symptomen var det samma som en meniskskada. Han rättade till det, men lät menisken sitta kvar eftersom den inte stör rörelsen i mitt knä. Så nu kan jag sträcka på benet ordentligt och kan böja knät i 90 grader, helt fantastiskt!!! I slutet av maj ska jag träffa läkaren på nytt för att se hur det ser ut då och bestämma vad som ska hända framöver. Tills dess är det fullt ös på gymmet med rehabträning :) Dock inte fullt ös på en gång... Efter att jag träffat läkaren fick jag träffa en sjukgymnast som berättade hur jag ska börja träna. Första veckan nu är det väldigt enkla övningar, i stort sett bara sträcka och böja. Dem vill att jag använder kryckorna i cirka två veckor så att jag tar ordentliga steg utan att halta fram. På måndag har jag bokat in en tid hus sjukgymnast. På grund av påskledighet blir det lite tidigare än vad dem tyckte, men hellre det än att dagarna springer iväg utan att göra några framsteg. Just nu har jag fortfarande smärtstillande i kroppen, så nu gör det inte ont alls, men jag misstänker att det kommer kännas lite värre när det försvinner ur kroppen. Väldigt skönt i alla fall att kunna sträcka på knät ordentligt! :)

måndag 7 april 2014

Knäspecialist

Idag 10.20 fick jag träffa en läkare som är specialiserad på knän. Givetvis klämde och kände han på knät, för att se så magnetröntgen och hans uppfattning var den samma och det var den givetvis. Han förklarade och svarade på alla frågor som dök upp. En korsbandsskada vill dem tydligen inte operera på en gång. I och med skadan har det samlats blod och svullnad runt knät och för att få bättre slutresultat efter en operation vill dem vänta tills det har försvunnit. Det brukar ta 6-8 veckor och fram tills dess ska man röra knät så mycket som möjligt och träna musklerna runt omkring. Menisken däremot vill dem operera på en gång. Läkaren hade fått information om att jag hade bråttom att bli hel så han hade redan bokat in en operationstid för mig innan min tid idag. Så i morgon bitti är det dax! 7.15 ska jag vara tillbaka på sjukhuset och runt 8.00 ska jag operera bort en del av menisken. Riktigt skönt att få en tid på en gång!

fredag 4 april 2014

Knäspecialist

Det blev ju som sagt ett sent besök på sjukhuset i onsdags så jag fick inte så mycket vettigt ur läkaren mer än vad som var fel. Igår ringde han upp mig igen och jag fick en tid för ett besök hos en knäspecialist. På måndag ska jag träffa knäspecialisten och då får jag nog svar på många av mina frågor, förhoppningsvis :) Det är många som har hört av sig och undrat hur länge jag blir borta, så fort jag får veta något på måndag meddelar jag er. Jag hade hoppats på att det "bara" var en mindre meniskskada så jag snabbt kunde vara på hojen igen, men som det ser ut nu blir det längre än så. Allt tar väldigt lång tid just nu... Jag har städat ur bussen och husvagnen, men fick ta det på två dagar :) Smärtstillandet tar på krafterna och det får bli lite pauser då och då. Jag blir dock något bättre för var dag! I natt låg jag för första gången på sida en stund, vilken befrielse att slippa sova på rygg hela tiden! :) Nu har dem startat prologen på första VM-deltävlingen nere i Spanien. Jag har inte velat tänkt så mycket på det eftersom det känns tungt att inte kunna vara med, jag som har sett fram emot det så länge! Jag hoppas att det går bra för samtliga svenskar som är nere på plats. Misstänker att jag inte kan hålla mig från liveresultaten när det väl drar igång i morgon :) Jag håller en extra tumme för den enda svenska tjejen som står på startlinjen, det är hennes första VM-deltävling, Amanda Elvin. Vi hade flera roliga hojdagar tillsammans innan jag gjorde illa mig. Idag luftade jag mig och Tyson på fyrhjulingen, det var ett helt äventyr bara det :) Jag har ju ingen möjlighet att gå med honom, men nu har jag kommit på en lösning! Han blev riktigt trött och jag fick en massa frisk luft :)

onsdag 2 april 2014

Tungt besked

Efter 8,5 timmar på Akademiska sjukhuset i Uppsala har jag nu fått svar från magnetröntgen. In i det sista har jag försökt hålla humöret uppe, det behövde ju faktiskt inte vara så allvarligt, men nu känns det jäkligt tungt... Främre korsbandet är av och menisken på utsidan är skadad :( Personalen har haft jättemycket att göra så när jag väl fick träffa läkaren så hade knäspecialisten gått hem för dagen. Läkaren jag träffade hade inga svar på alla mina närmare 100 frågor eftersom han inte var någon specialist inom området. Så jag vet inte så noga vad detta innebär mer än att det kommer ta mer tid än vad jag hade hoppats på. Dem har i alla fall förstått att jag tävlar i VM så dem skulle skynda på det lät det som. I morgon ska dem ringa upp mig så får jag veta när jag får träffa knäspecialisten. Nu blir det en tung resa hem :(

Magnetröntgen

Nu är magnetröntgen gjord och jag sitter på ortopedakuten och väntar på svar. Nu håller vi alla tummarna att det inte är så farligt och att jag snart kan köra hoj igen!

tisdag 1 april 2014

Sjukan

Istället för tråkiga bilder på ett svullet knä får det idag bli en härlig GLAD bild från Spanien istället :) Hemresan gick riktigt bra, mycket tack vare gipset som höll knät helt stilla misstänker jag. Per-Allan var en viking och körde hela vägen hem från södra Spanien! Två timmars sömn på två dygn är inte dåligt. Igår kväll var vi hemma och det var en otrolig lättnad. Äntligen kunde jag duscha med hjälp av en sopsäck och silvertejp, som skydd för gipset. I morse fick jag skjuts in till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Jag fick ju alla papper med mig från sjukhuset i Spanien, men det var ingen som förstod sig på dem. Jag fick även en skiva med röntgenbilderna, men den fungerade tydligen inte så dem var tvungna att göra om röntgen. Mest för att det skulle finnas i deras system kändes det som. Röntgen visade ingenting den här gången heller, men dem tyckte jag hade så pass ont att dem ville ta det säkra före det osäkra och göra en skicktröntgen också och verkligen utesluta skelettskador. Innan skicktröntgen frågade jag en sjuksyster om mjukdelsskador också syntes på skicktröntgen. En del kunde man se fick jag till svar, annars var det magnetröntgen men väntetiden dit var tre veckor. Shit, det har inte jag tid med, tänkte jag. Skicktröntgen visade ingenting det heller. Läkaren kom tillbaka och meddelade att jag skulle göra magnetröntgen i morgon, vilken lättnad! Sen kom sjuksyster in igen, då skulle jag få morfin. Jag ifrågasatte varför jag fick det så sent, när jag egentligen var klar för dagen. Hon berättade då att dem gav inte det i första taget, men för att jag skulle få åka hem ville dem se att jag var mottaglig för morfinet så jag klarade av smärtan hemma, annars hade jag fått vara kvar på sjukhuset över natten. Jag blev illamående och dåsig av morfinet samtidigt som kroppen slappnade av. Att kroppen slappnade av var huvudsaken och jag fick åka hem :) I bilen snurrade det mesta och jag var otroligt illamående. Jag var tvungen att kräkas flera gånger. Nu mår jag bättre! I morgon är det bara invänta ett samtal från personalen på magnetröntgenavdelningen så jag vet när jag ska vara på plats.